Soil4U dag | 28 september 2018 | Landgoed Grootstal | Nijmegen
Op 28 september hield Soil4U op het gastvrije landgoed Grootstal de eerste netwerkdag van haar geschiedenis. De dag stond in het teken van verdieping en verbreding van het Soil4U gedachtegoed zoals natuurinclusieve, circulaire landbouw, duurzaamheid, een aan de omstandigheden aangepaste schaal, een vitaal buitengebied, gezamenlijkheid en meervoudige waardecreatie. Kennis delen en opschaling stonden dan ook hoog op de agenda van de netwerkdag. Het werd een succes op alle fronten.
- Bodemherstel door grondige samenwerking – Artikel over Soil4U dag in Bodem Tijdschrift
- Vruchtbare dag over de bodem op landgoed Grootstal – Artikel over Soil4U dag in De Landeigenaar
- Verslag van de dag (pdf)
- Oogst van de dag – inzichten van de deelnemers (pdf)
- Presentatie Keukentafelgesprekken Vilsteren (pdf)
- Hand-outs en presentaties van de Workshops
- Uitreiking Soil4U Award
- Foto impressie van de dag
Workshops
Welkom in de wereld van de gemeenschaps-landbouw
De filosofie achter Community-Supported Agriculture of Gemeenschapslandbouw is dat voedsel van ons allemaal is, en de productie ervan daarom door ons allen gezamenlijk gedragen zou moeten worden. Op Grootstal brengt Het heerlijke land sinds 2017 toegevoegde waarde op vele fronten.
- Ingrid Loman Het heerlijke land
Voedselbos als radicale stap richting natuurlijk boeren
In het licht van klimaatverandering kunnen voedselbossen in de nabije toekomst een interessante rol spelen. Het is een goede manier om landbouw en natuur te integreren, meer biodiversiteit te genereren en ook om een positieve bijdrage te leveren aan de CO2-opgave.
- Wouter van Eck , Foodforest Ketelbroek
Composteren kan je leren
Composteren is een gecontroleerd proces waarbij organisch ‘afval’ wordt omgezet voor structuurverbetering en voeding van de bodem. Daarmee kunnen gedegradeerde bodems in korte tijd worden hersteld, de structuur en waterhuishouding worden verbeterd en micro-organismen weer hun werk doen. Maar er is meer.
- Gerard van Gorkum ARN
- Jasper ten Berge, Bij de Oorsprong
→ Hand-out (pdf, 0.3 Mb)
Hoe gezond is overheidsgrond?
Ruim 12% van alle grond in het landelijk gebied, en buiten het Natuurnetwerk, is in bezit van overheden. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat deze gronden vaak worden beheerd tegen zo laag mogelijke kosten of verpacht tegen een zo hoog mogelijke opbrengst. Aan de doelen voor een gezonde bodem wordt lang niet altijd serieus aandacht geschonken.
- Henk Wentink, gemeente Arnhem
- Raymond Schrijver, Wageningen University & Research
- Jannemarie de Jonge, Wing
→ Presentatie ‘Verduurzamen overheidsgrond’ (pdf, 3Mb)
→ Terugkoppeling workshop (pdf)
Boeren vertellen een nieuw bodemverhaal
In de documentaire ‘Bodemboeren’ vertellen agrarische koplopers waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om de bodem duurzamer te beheren. Vervolgens nam Jan-Paul Wagenaar ons verder mee in het nieuwe bodemverhaal.
- Marleen Zanen en Merel Hondenbrink, Louis Bolk Instituut
Meervoudig is het nieuwe efficiënt: meesterproef van de 21e eeuw
Deze workshop voerde naar de wereld van transitie, waar het creëren van meervoudige waarde vanzelfsprekend is en het leggen van verbindingen een onmisbare competentie. Hoe effectief het kan zijn om oplossingen te vinden via een omweg en in samenwerking.
- Kien van Hövell, Landgoed Grootstal
- Hans Pijls, Food for Good
De lokale voedselketting is rond en zo succesvol als de zwakste schakel
De huidige voedselketen is een lineaire mythe van de oude economie. Aan de ene kant staan heel veel eenzame boeren met een belabberde marktpositie, aan de andere kant heel veel passieve consumenten en in het midden regeert de efficiënte logistiek.
- Marieke Karssen, The Plant
→ Terugkoppeling workshop (pdf 67Kb)
→ Powerpoint presentatie (pdf 23 Mb)
Ontwerpen aan een beleefbaar voedsellandschap
Van de relatie tussen ons voedsel en ons landschap zijn zich maar weinig mensen bewust. Landgoed Grootstal ontwikkelt zich als een modern en beleefbaar voedsellandschap; een Foodwalk i.s.m gebiedspartners kan een toegevoegde waarde zijn voor de beleving van de Zuidflank.
- Arda van Helsdingen Landschapsarchitectuur
- Steven Heyde, Wageningen University & Research / Hogeschool Gent
→ Terugkoppeling inclusief foto’s (pdf, 1.3 Mb)
Soil4U award 2018
Hoogtepunt van de netwerkdag was de uitreiking van de Soil4U award – de bodemprijs dus eigenlijk. De genomineerden, uitgeroepen tot ‘bodemverbeteraars’, staan voor een innovatieve invulling van het Soil4U gedachtegoed.
Genomineerd was de Graasboerderij, biologisch-dynamisch sinds begin deze eeuw, met koeien die acht maanden buiten mogen spelen. Dan Wouter van Eck, met zijn iconische voedselbos voorbeeld voor vele pioniers. Winnaar is Lennard Duijvestijn, landmeester van het kersverse landgoed Roggebotstaete in Flevoland. Het 50 hectare grote terrein wordt sinds 2012 letterlijk van de bodem af ontwikkeld tot een voedsellandschap.
Lees op de bodemverbeteraars pagina over alle drie de kandidaten.
Award winnaar Lennard Duijvestijn